Några årtal för den svenska ståuppen

Här några saker som hänt i Sverige inom ståuppen.

stauppbok
1985
Första tävlingen i ståupp hålls i Sverige. På Berns i Stockholm. Läs mer i boken ”Ståupp!” (från 1992) , där det bl a beskrivs hur publiken fick mjuka bollar att kasta på komikerna. Då de inte tog, så doppades de i drickat… Inte konstigt att ståuppens införande i Sverige dröjde lite till.

1987
Under våren testar Magnus Härenstam ståupp en kväll på Intiman. Det funkar och han reser runt i landet med ”Föredraget” (ca 90 min) under hösten. Föreställningen filmades, men endast i liten upplaga som Magnus ger till sina vänner.

1988
På Westerman Bar & Restaurant i Gamla stan i Stockholm testar några att ståuppa i maj oannonserat. Från 3 oktober kör man under namnen S.U.C.K med underrubriken Svenska Stand Up Comedy Klubben, som bildats av Bertil Goldberg m fl. Hemsida: SUCK

I Örebro startas en ståuppklubb på Royal Arms som blir långlivad (ca 2007, krogen blev av med alkoholtillståndet i början av 2008).

1989
Norra Brunn tar över ståuppen när Westermans får nya ägare.

1990-99
Nu spelas ”Släng dig i Brunnen” in för TV, de två sista åren på Berns annars som namnet antyder på Norra Brunn. Första avsnittet sändes i januari 1991.

1995
Nu börjar Bubben-priset att delas ut  till minne av Anders ”Bubben” Burström. Första året får ståupparen Håkan Jäder priset. Även andra år belönas ståuppare. Se lista på Wikipedia.

1997
Debuttävlingen ”Släng dig i brunnen” vinns av Yvonne Skattberg. Magnus Betnér startar klubb på Kvarnen i Stockholm för att få scentid.

1998
Debuttävlingen ”Släng dig i brunnen” vinns av Anders Post.

1999
De nya talangerna Magnus Betnér, Måns Möller och Thomas Järvheden kör ofta på Norra Brunn, Stockholm, under namnet ”Bröderna Graaf”. brodernaGraaf

2001
Nöjesbolaget Stockholm Comedy Klubb (STOCK) grundades i Stockholm sommaren 2001 av Özz Nûjen, Janne Westerlund, Jakob Öqvist och Shan Atci.

Lena Frisk drar igång ståupp på Kallbadhuset i Malmö under sommaren.

Henrik Schyffert börjar med ståupp och går först en kurs hos humorprofessor Stephen Rosenfield i New York.

2002
Första Skrattstock-festivalen på Långholmen och första Svenska Standupgalan arrangeras av STOCK för att dela ut priser till de bästa.

2003
Ståuppen får en ny rookiescen på Tre Backar genom Karl-Axel Björnberg och Fredrik Schönfeld som ingick i en grupp som kallades lite olika namn, bl a K.I.C.K där bl a Mike Räsänen och Zinat Pirzadez ingick.

Marcus Palm startar klubb på Systerobror 12 februari och finns kvar i cirka åtta år!

Fridhems folkhögskola börjar med sommarkurser i ståupp med Thomas Oredsson som ledare.

Hösten 2003 börjar singer/songwriter-söndagkvällarna på Big Ben få lite ståupp i pausen i regi av Karl-Axel Björnberg.

2004
Raw Comedy Club startas av Mårten Andersson på krogen Wirströms i Gamla stan i Stockholm.

Ståupp börjas köras regelbundet på Big Ben efter att det testas i söndagarnas singer/songwriter-kvällar året innan i Karl-Axel Björnbergs regi. Nu tar Patrik Olsson över med premiär 25/2  för att så småningom lämna vidare till bl a Tomas Bonderud som med tiden blir den som ensam håller i klubben.

På hösten började Stockholm Live spelas in på Rival med STOCK-gänget och gästkomiker och visades sen på SVT med start 1 september. (Hösten 2005 spelades serien in på Södra teatern.)

Rookiescenen på Tre Backar i Stockholm försvinner på senhösten då restaurangen upphör. Tidvis kördes två kvällar i veckan.

Komedikiosken med  Zinat Pirzadeh, Anders Celin, Maggan Hammar, Fredrik Schönfeld och Mike Räsänen kör hela hösten på måndagskvällar på krog vid Fridhemsplan med gästkomiker.

En klubb i Stockholm som enbart drivs av tjejer startar 29/9. Initiativtagare är Anna-Lena Brundin, Zeid Andersson, Susanna Eklund, Ami Hallberg, Minal Nygårds, Yvonne Skattberg och Ann Westin. De prisas på Standupgalan men lägger ner året därpå.

2005
Nybörjartävlingen BungyComedy startar i januari för nybörjare på Club Moatjé på Tre Remmare (övervåningen) på Vasagatan genom att Klas Åkerblom och Anders Celin.
Petra Mede vinner den första finalen. Komikaze bevakar finalerna genom åren, se alla inlägg via den här kategorilänken.

Kul i Skägget på restaurant Ove med Skägget körde ståupp 12 torsdagar i rad under sommaren. En första Komikaze-hemsida rapporterar från de flesta kvällar. Bra med publik så länge Komikaze är där…

Webadressen Komikaze.se kör igång den 30 augusti. Från början med PR för 12 nya ståuppare, nyheter och länkar till underhållare. I gänget ingår Zinat Pirzadeh, Petra Mede, Kristoffer Appelquist, David Druid m fl. De flesta helt okända då.

2006skrattstock2006maraton
STOCK startar StandupStar-utbildningen med tio elever (bl a Björn Gustafsson och Petra Mede), varav fem tillhörde Komikazegänget. Jag var anlitad för att filma allas uppträdanden. Rektor: Özz Nûjen från STOCK som detta år kombinerar Skattstock med att springa maraton.

Norra Brunn inleder sin festivalvecka i augusti med ett ”Rookie-SM” som Simon Svensson vinner. Jag filmar finalen och alla deltagare får en DVD efteråt.

Standupgalan prisar bl a Kristoffer Appelquist som årets nykomling och Komikaze får priset ”Årets Skrattstock”.

9 oktober rivstartar klubben ”Hemma hos Komikaze” på restaurang Hemma Hos med handplockade Kodjo Akolor, Kristoffer Appelquist, Björn Gustafsson, Petra Mede och Zinat Pirzadeh som de första komikerna. Även dessa relativt okända, men spås en lysande framtid vilket snabbt visar sig stämma! Klubbvärdarna Thomas Hedlund och Mike Räsänen är konferencierer.

Klubben Oslipat hade premiär 5/4 med klubbvärdarna Marcus Johansson och Fritte Fritzson som Malmös första renodlade rookiescen.

2007
En workshop med Stephen Rosenfield arrangeras i Stockholm av Zinat Pirzadeh efter att hon varit på kurs hos honom i USA.

”Årets komikaze” delas ut på hösten första gången, det går till Ola Söderholm.

Stockholm Live går för tredje och sista gången i teve, cirka halv miljon tittare per avsnitt.

Magnus Betnér fyller teatrar runt om i landet med ”Inget är heligt” under hösten.

Henrik Schyffert gör kritiker- och publiksuccé med ”The 90’s – ett försvarstal”.

2008
Ståuppklubben Komikaze kör på Ego, samma lokal som Hemma Hos hade men ny restaurang varför förenkling av klubbnamnet.
Henrik Schyffert firade 40 år med en roast efter amerikansk förebild på Intiman den 3 mars (Han fyller år den 22/2).

Under våren genomförs den andra StandupStar-utbildningen, återigen tio elever. Två till från Komikazes ursprungsgäng går nu utbildningen. Bland eleverna utmärker sig dock Cecilia von Strokirch mest efter några år.

Johan Glans kör för utsålda hus i Skåne med ”World Tour of Skåne”.

Björn Gustafsson prisas på standupgalan efter ett succéår där hans insatser i Parlamentet och Melodifestivalen blivit oerhört uppskattade.
”Turnén 2008” med Björn Gustafsson, Soran Ismail, Måns Möller och Özz Nûjen drar fulla hus under två månader runt om i landet.

RAW Comedy ökade till att köra fem föreställningar på tre dagar varannan vecka hösten 2008. Och börjar sända shower i Kanal 5.

SUCK firade 20 år sen den deras första föreställning inför betalande publik med en stor föreställning på Intiman den 3 oktober.

ComedyTV får nya delägare när komiker som Betnér, Schyffert mfl går in.

BungyComedy kör säsong 7 och 8 under året och har högre tryck på anmälningar än någonsin.

Aron Flam utses till Årets Komikaze.

2009
Komikaze.se får äntligen lite snyggare design tack vare bloggvertyget WordPress istället för html-koden.

Raw Comedy flyttar till Göta Lejon på Götgatan.

Stockholm Comedy Festival arrangeras för första gången. ROA Produktion ordnar massor av ståupp 28-30 augusti på Södra Teatern, Boulevardteatern m.m.

Romanen Stand-up Psycho av Hans Carstensen utkommer som handlar om en ståuppare. Gissa 50 namn från den svenska ståuppvärlden förekommer, ja Magnus Betnér är rent av en romanfigurerna.

MACK i Malmö arrangerar en ståuppstafett den 1 september med enbart kvinnor vilket inspirerar Komikaze (att slå rekordet den 22 september genom att ha 28 kvinnor på scen på en och samma kväll) och trion som arrangerar föreställningen ”Bara Brudar” året därpå.

På TV3 går Comedy Fight Club i tio avsnitt som Thomas Järvheden vinner och rookien Messiah Hallberg kommer tvåa och får sitt genombrott. Finns att se på TV3 Play här. Programmet går bara en säsong.

2010
Messiah Hallberg tar emot priset för Årets Komikaze 2009.

”Bara Brudar” kör två kvällar på Intiman i Stockholm, 8-9 mars, där totalt cirka 30 kvinnor medverkar, bl a trion Cecilia von Strokirch, Elina Du Rietz och Zeid Andersson som höll i arrangemanget.

Raw Comedy Tour äger rum under första gången på allvar våren 2010.

StandupStar arrangeras för tredje gången under våren 2010 med elever som Aron Flam, Farzad Nouri och Evelyn Mok för att ta tre exempel.

EvelynMokAretsKomikaze2010_200pixlar

Premiär för Maffia Comedy Club var det den 2 mars 2010 på Underbara Bar på Östgötagatan 33 i Stockholm med Laszlo Gölles, som varit med och drivit Big Ben i flera år, som klubbvärd.

Poden Till slut kommer någon att skratta, även känd som TSKNAS, startar (Petter Bristav, Aron Flam och Soran Ismail och gäster.)

Lund Humorfestival har premiär, massor med ståupp och annat 27-28 augusti.

2011
Södermalm Comedy Club dök upp på Åsögatan 111 som varvade Komikaze-klubben, Bungy Comedy och shower med Janne Westerlund.

På en av kvällarna utsågs Evelyn Mok till Årets Komikaze för 2010 bland de nominerade.

Ny klubb, Comedy Central Live körde på Pure.

På Boulevarden gick ”Uppdrag: Skatt” under hösten där ett stort antal komiker hade fått i uppdrag att skriva den roligaste och personligaste standupshowen som gjorts. Den som blev långvarigast var ”Bakis i burkan” med Zinat Pirzadeh som kördes till hösten 2015. Andra shower som fick premiär var ”Alla har ADHD” med Yvonne Skattberg och ”En jo-jo-bantares bekännelser” med Cecilia von Strokirch.

Läkerol sponsrade Stockholm Comedy-festival som var den 7-8 december.

2012
Vid det här laget har inte minst Stockholm fått massor av rookieklubbar och de etablerade är än mer etablerade. Och ute i landet har ståuppklubbarna blivit riktigt bra, för att nämna tre exempel kan man ta Gävle, Sundsvall och Västerås som alla fått grymma klubbar.

I februari gjorde Kristoffer Triumf den första VÄRVET-intervjun. Soran Ismail första gäst, och Kristoffer Appelquist andra. Flera andra såuppare gästar också.

Skrattstock körs i regn inför cirka hundra åskådare på Långholmens amfiteater vilket visar sig bli den sista showen där. Mike Räsänen fick äran att inleda med sin kungaimitation.

De flesta klubbar hittas på Facebook, även om det är lite si och så med uppdatering hos en del. Plötsligt har Komikaze.se blivit överflödig! Uppdraget slutfört med andra ord! Men vi kör väl på lite till… Inte minst när boken ”Våga stå upp! : Bli en roligare talare” av Karin Adelsköld utkommer som avslutas med tips om Komikaze.se. Finns numera även i pocket.

Raw flyttar till Hilton efter att varit på ett flertal platser genom åren.

Big Ben börjar köra på engelska under torsdagar och ha impro på tisdagar, så med söndagens ståuppande har de tre kvällar med olika koncept.  Maffia Comedy Club kör sommarklubb på lördagar vilket innebär att de kör två kvällar i veckan på hösten. Två rookieklubbar har nu fem kvällar i veckan, som Norra Brunn fast med proffs och inträde.

Boken ”Jag bombade – scener ur ett ståuppliv” utkommer med berättelser om svåra gig och annat. Hemsida för boken.

2013
Tvåmannashower och andra turnér tas till för att få den riktigt stora publiken. Björn Gustafsson och Henrik Schyffert kör under våren och Magnus Betnér och Soran Ismail hösten 2013 och stora delar av 2014 också. Helena Sandklef är producent. Özz Nûjen gör succé med soloshowen ”Dålig stämning”.

På rookiesidan ploppar det upp flera nya klubbar, flera via Big Ben Standup. Nya städer ute i landet börjar med ståuppklubbar, oftast efter en lång paus. En del läggs ner lika fort. Succéklubben Karin med vänner slutar efter ett drygt och 14 kvällar på Fotografiska.

BungyComedy kör vårsäsongen ut och meddelar sen att nu är det slut på nybörjartävlingen, eller åtminstone en paus så ingen tävling under hösten. 17 säsonger blev det och nästan 500 provade på ståupp varav nästan hälften fortsatte som rookiekomiker ett tag och en handfull etablerade sig i branschen.

Raw Comedy arrangerar utomhusfestivalen Raw Summer Fest för första och sista gången. Fler än 30 komiker uppträder på Gården vid Norra Latin, Stockholm samt någon kändis. Cirka 2000 kommer trots lite duggregn.

Skrattstock körs på Fåfängan för första gången med inträde och betydligt mindre publik. Eller, inte jämfört med sista året på Långholmen när det regnade.
Mike Räsänen får äran att inleda igen.

Özz Nûjen som arrangerat Svenska Standupgalan sen starten meddelar att den 13:e blir hans sista som general. På galan prisas för första gången en rookieklubb, Big Ben Standup och Tomas Bonderud tar emot priset efter tio års slit. Johan Glans och Babben Larsson vinner tunga priser. Båda har vunnit tidigare.

Produktionsbolagen och bokningsbolagen har lite rotation på sig och sina komiker.

Göteborg får flera nya rookieklubbar.

Sunne får sin första ståuppklubb när Kristoffer Appelquist byggde om sitt hem, den gamla Filadelfiakyrkan i Sunne till en teater i projektet ”Hemma hos Appelquist”. Teatern gästades av Jonas Gardell, Magnus Betnér, Soran Ismail med flera och blir sen en regelrätt ståuppklubb.

2014
Tidningen amelia ordnar en humortävling för kvinnor för att få fram bl a nya ståuppkomiker. 43 bidrag inkommer, inte ens hälften är ståupp. De bästa får uppträda på Raw efter det kaos som uppstod som kallas RawGate.

Slår ett slag för kvinnor som ståuppar gör också ”Ladies Fight” som sänds på SVT även om inte alla gillade det.

Raw Comedy kör turné i 14 städer på 14 dagar i februari/mars.

Tar man en slumpvis vecka, jag tog 31 mars till 6 april, ser man att det är 23 olika showtillfällen på Stockholms ståuppklubbar.

Raw Comedy Club upphör efter vårsäsongen som klubb. Kör julbord och hade sommarscen på Fjäderholmarna som blev ekonomisk fiasko.

Från augusti ökade Maffia Comedy Club till att köra fem kvällar i veckan.

Svenska Standupgalan ansvaras inte längre av Özz Nûjen… Så han kunde äntligen vinna ett år då han gjort stor succé med showen ”Statsminister Özz Nûjen”. Och ”En skam” med Magnus Betnér och Soran Ismail med Helena Sandklef som producent prisas som bästa föreställning. När den går i mål i december är det den största turné som gjorts inom svensk ståupp. Troligen åker duon på ny turné under 2016. Till 95% säker är Magnus Betnér på sin ASK som var populärt under året.

Lund Comedy Festival är nya namnet på festivalen i Lund som pågår fyra dagar i slutet av augusti. Fler scener, fler komiker och mer internationell prägel. Simon Svensson vinner ståupptävlingen ”Grand Comedy Slam” som arrangeras där för första gången.

2015
TV visar några av de shower som kördes under 2014. Jesper Rönndahl på nyårsdagen och Batra & Robin den 15 januari. Annars inget regelbundet program om standup på svenska tv-kanaler.

Mårten Andersson släpper hela sin föreställning ”Under ytan!”på YouTube efter att turnerat landet runt. Men drar in den och får in den sen på TV4play.se en period.

Özz Nûjen roastas på Rival av en massa vänner inför sin 40-årsdag. Han gör showen ”Sveriges Historia – Den nakna sanningen” med Måns Möller under hösten.

Magnus Betnér som är först med det mesta inom svensk standup åker ut på en work in progress-turné.

Janne Westerlund är inblandad i standup lite varstans under sommaren (bl a Strängnäs) och när hösten är här så slår hans Stockholm Comedy Club ihop med Maffia Comedy Club och kör fem dagar i veckan på Södra Sällskapet. Maffia har tidigare kört fem kvällar som mest så det är ingen ökning och en bit kvar till Norra Brunn som brukar köra sex kvällar i veckan.

Året avslutas med massa tramspriser instiftas, för att få PR eller bara som en ploj. Kanske som ett motreaktion mot att Svenska Standupgalan inte ägde rum i Stockholm detta år…

2016
TV, Kanal 5, visar Betnér och Ismails ”En skam för Sverige”.

Mårten Andersson kör sin andra soloshow ”Hybris”.

Thomas Järvheden håller i roasten av Frank Andersson som ska sändas detta år.

Babben Larsson ger sig ut på en turnén ”Expedition Babben” till platser hon aldrig uppträtt i.

Magnus Betnér och Soran Ismail ska göra ”En skam för Sverige 2”.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vidare läsning om svensk ståupphistoria:
Mackan Andersson skrev i avsomnade Stand-up.se Så här var det…

Wikipedias text finns här.

Saknas det något som bör vara med i historiken så maila gärna! Och när du använder något ovan kan du ju försöka att ange källa!

Mike Räsänen,
mike@komikaze.se