Alex Backlund vann BungyComedy-finalen (vt 2006)


Alex, Jonas och Sadek tog hem de tre första platserna och får bland annat scentid på Café Tivoli framöver.

17 stycken relativt färska komiker visade upp sig på ett välfyllt Café Tivoli i Stockholm den första maj. Det var som en demonstration i olika stilar, olika ämnen och attityd.
Att de tävlade om vandringspriset i BungyComedy, den förgyllda tjädern kallad ”Janne” efter Janne Westerlund, var nog en bisak. Dessutom är fågeln rätt svårhanterlig, de första två vinnarna som råkat vara tjejer – Petra Mede och Yvonne Johnsson – har berättat om olika lösningar. Yvonne förvarade den på jobbet! Hon fick inleda som kvällens första ståuppare efter att Calle Hernmarck inlett med att spela på ett bockhorn vilket gav kvällen en magisk start.
Klas Åkerblom och Anders Celin körde sina ritualer där onelinertävlingen har blivit kult. Medan jag vikarierade för Anders i förra veckan hade han tydligen passat på att bygga upp sig eller vad som sägs om nedan bild?

När tävlingen kom igång fick vi höra allt möjligt, en del pratade singelliv, en om kaffe, en om oskulden, en om pyromani och så vidare. Ingen körde över sina tilldelade tre minuter eftersom musiken drogs på av Janne Westerlund i DJ-båset så fort jag, som fått tidtagaruppgiften, signalerade med ficklampan. Två stycken körde extremt kort, endast två minuter, däribland segraren. Att det skulle bli en man som vann stod klart ganska snabbt, inte minst med tanke på att det bara var tre tjejer som kom till start. Ingen av dem stack ut som ståuppare, men de verkade alla har något att bygga på.

Juryn bestående av representanter för klubbarna runt om i Stockholm hade tufft jobb och det var rätt jämnt i toppen framgick vid prisutdelningen som STOCK-grabbarna Özz Nûjen och Janne Westerlund hjälpte till med.

Alex Backlund, Stockholm, vann med sin säkra leverans av bra oneliners som han dessutom vågade ha en tydlig paus emellan. Och i god tid var han klar som sagt. Komikaze har en intervju med honom här.

Jonas Helgesson, Malmö, blev återigen en av publikfavoriterna. Hans cp-skada gör att mikrofonen flyger fram och tillbaka, men det mesta gick att höra den gång och följdes alltid av mycket skratt.

Trean var en överraskning, den enda i topptrion som inte vunnit i sin grundomgång. Det var Sadek Mahmoud Mirza, Alby, som nu tajtat till sitt material och levererade det med mycket glädje. Han undrade bland annat varför påse anses slå sten när man spelar sten, sax och påse.
Özz Nûjen som var juryns ordförande sa att det fanns många fyror. Bland dem räknar jag själv in Sven Brundin, Jesper M. Sjöberg, Klas Andersson och 14-åringen Daniel Rosenqvist. Ja, några till kanske.

Men några få hade inte riktigt grepp om att ståupp innebär att man måste leverera lite skämt mellan varven. Konferencieren Klas Åkerbloms kommenterade en av dessa med ”Humor kan se olika ut” och fick stort skratt på det.
En som fick mycket skratt var också gästkomikern Jovan Siladji från Floda som vann GT-skrattet senast och nu fick köra medan juryn räknade poäng. Mycket kul! Ja, en mycket lyckad kväll på hela taget.

Text & videofoto: Mike Räsänen
(ursprungligen publ 1/5-06)