Ann Westin vann både bok och publikens gunst i Gävle igår

Tipsar direkt om att man idag torsdag kan man se Ann Westin i Sundsvall på klubben ”Skratta med käften”. Se tidningsartikel om det här och även här inte minst om du bor i närheten. För nu blir det om gårdagen kväll i Gävle som började med att Ann vann ett exemplar av humorboken ”Begravda elefanter” av Al Pitcher när jag hade en liten tävling backstage på klubben GASTA igår. Så här glad blev hon!


Ann Westin, igår Gävle i dag Sundsvall

Ann Westin var förstås headline, som man säger även på svenska, när klubben GASTA hade ståupp på Å-krogen som de har på onsdagar sen en tid tillbaka. Hon vann förstås publikens gunst också och bjöd på härlig show. Själv missade jag en bit av slutet för vi var några som var tvungna att börja ta oss hemåt då. Men gissar att det blev ordentliga applåder för skämten, attityden och utspelet fanns där som alltid.

Kvällen inleddes med att två konferencierer stod på scen och pratade med både publik och varandra. Kul koncept och en del saker blev roliga i stunden när Stefan Söderblom och Mathias Heldevik skojade. Men kanske bättre att skippa manusbladen så blicken är mer mot publiken och inte nedåt så mycket. Prata utan manus så blir det kanske inte över tio minuters inledning.

Förste man ut var Ryan Bussell och han fick publiken varm lagom till dess att det var min tur att gå upp och köra en sjua. Nu blev det närmare åtta för oss båda, vi var väl inte riktigt beredda på att det skulle skrattas och applåderas så mycket! Och då tog jag ändå bort en kort rutin om hur jag övergav finskan som barn och började prata svenska tidigt. Lite synd för en radiojournalist från SISU-radion var på plats för att intervju mig. Vi såg dock Anders Bergström göra en effektiv femma med härlig energi.

Sen missade jag det mesta av GASTA:s konstnärlige ledare Hans Carstensen men skratten hördes ända till backstage där jag försökte komma ihåg finska ord jag inte använt på fyrtio år eller så. Nu kunde tack och lov radioprataren svenska också, så vi fick väl ihop något. Kommer nog inte tipsa om länken när det har sänts dock… På scen hade jag fått med några finska skämt så de kanske gör sig i radio.

I andra akten kom Anna och Ann. Först pratade dock MC-duon och hade lite utlottningar och sånt, men sen körde Anna Siekas det bästa jag sett henne göra. Var som en yngre version av Ann Westin, som sen tog över stafettpinnen och visade oss alla att gammal är äldst. Tror man kan säga att publiken fick en riktigt bra ståuppkvällen. Kul, eftersom de hade fyllt den lilla krogen till sista plats. Åtminstone till sista sittplats.

GASTA är en riktigt bra klubb, det här var mitt tredje besök totalt hos dem genom de tio år jag hållt på den 29 april. Trots att de kört på Å-krogen tidigare var det första giget för mig just där. Kommer gärna tillbaka, men då vore det skönt om en bil går hela vägen tur och retur Stockholm. En anledning kan vara att klubben samarbetar bra med klubben i Sundsvall så headlinern åker oftast norrut medan rookiesarna beger sig söderut.


Anna Siekas