Mike tycker till om Svenska Standupgalan

Här kommer lite saker jag tycker om Svenska Standupgalan. Ja, för det första tycker jag alla ska skriva så och inte särskriva med Stand Up Galan eller annat konstigt.

Vill du veta vilka som vann och sånt, så fanns det i förra inlägget här.

Datumet
Jag tycker inte det ska äga rum på en tisdag då framför allt Norra Brunn kör, för ofta händer det att någon måste iväg och uppträda där. I år var det Johan Glans. Dessutom är det inte så ofta folket bakom Norra Brunn kan vara med. Söndag eller måndag kanske. I slutet av augusti för att dra igång säsongen är däremot mycket bra!

Juryn
Bra med blandning i juryn. I år blev det kanske lite väl mycket Skåne, men det är inte därför som Johan Glans vinner för han skulle i princip kunna vinna alla år. Årets nykomling bör som nu vara en som inte hållit på fem-sju år som det hänt tidigare. Därför var det ett bra val att tar Petrina Karlsson (från Skåne…) men lite synd att så många inte hade sett henne uppträda. Det kunde ju löst genom att hon körde en stund på galan. Är pristagaren okänd, låt dem visa upp sig! Nu när Özz Nûjen slutar som juryordföranden, och kanske i juryn överhuvudtaget, möjliggör ju honom som pristagare. Det visar på något, man kan inte få pris så länge man är i juryn… Byt ut oftare personer där! Även om de gjort bra val genom åren, så finns det ännu några som inte kunnat få priset…

Lokalen
Södra Teatern fungerar bra när det gäller själva galan. Även under själva väntan när man kan stå ute i terrassen är trevlig. Men efter galan är det för hög musik i Södra Bar och bartender som inte hänger med i beställningarna. Efter en kvart har de flesta skrikit sig hesa. Det är ju nu man vill prata med varandra! Ute bland rökarna är det lagom ljudnivå.

Priser
De fina trästockarna har fungerat i många år och jag hoppas det finns mer att såga av. Att Läkerol ger 25 000 kr till årets nykomling är ju bra, även om deras påsar kanske ska delas ut efter show så man slipper höra prasslandet. Och om man hittar på små extratävlingar som ”bästa oneliner” de två senaste åren så måste man åtminstone ha en blomkvast redo.

Showen
Att köra en massa ståuppare på galan kan ju inte var fel. I år dessutom några ur absoluta eliten, men även något annat som omväxling bör finnas. Soran Ismail som visade bilder blev därför ett skönt och roligt inslag. Han tog upp kända komiker, och nämnde inte som konferencieren Mårten Andersson såna som nästan inget hört talas om. Även om det blir kul att bli omnämnd, blir reaktionen hos publiken blir bara förvirring av interna skämt. Listan på alla vinnarna genom åren finns här på Wikipedia, så det är ju enkelt för t ex en konferencier av galan att se fakta tydligt…

Framtiden
Nu tar Fritte Fritzson och Marcus Johansson över, och det låter riktigt lovande med tanke på vad de visade 2008-2010 när de var konferencierer på galan (efter att ha vunnit året innan genom sin klubb Oslipat). En gång körde de Komikaze-nytt som halva publiken inte fattade vad det syftade på, men det gjorde inget för skämten som sas i deras ”nyhetssändningar” var roliga. Ett annat år hade de ett musikaltema genom hela galan. Det är bara att önska grabbarna lycka till och se framemot nya trevliga och roliga standupgalor samt att tacka Özz Nûjen för vad han gjort för svensk standup genom åren, där galan har varit en liten del av allt han gjort och gör. Att han får mig att skriva ”standup” istället för ”ståupp” är bara ett exempel.

galan2013b
Özz Nûjen skämtade mycket om idrott på galan igår!

 

Lunds humorfestival

Sydsvenskan skriver mycket om Lunds humorfestival, se via den här sidan. Den invigdes i går inför fullsatt salong, 1700 personer.

Lunds humorfestivals egen sajt brakade samman ett par gånger under torsdag förmiddag när sista minuten-biljetter släpptes!

Därför är det bra att ladda ner deras gratisapp till en Smartphone om man har nån sån.

Många olika scener, ibland är det sju shower samtidigt! Tio scener finns!

Runt åttio personer arbetar med festivalen plus cirka hundra volontärer.

250 artister medverkar i ungefär hundra programpunkter.

Jag har ju tjatat lite om den föreställning jag medverkar i, Bakis i burkan (med och av Zinat Pirzadeh). Men nu behöver jag inte det, den är helt slutsåld!

(Men vi är i Helsingborg på Dunkers på söndag också.)

 

Andra som redan sålt slut är Kristoffer Appelquist, Karin Adelsköld, Jonas Gardell, Babben Larsson, Måns Möller, Henrik Schyffert och showen med Simon Svensson & Jonatan Unge m fl så har du inte fixat biljett till någon show är det hög tid nu!

 

Deras biljettbokning finns här och kan sorteras på datum, show m.m.

I deras app finns en karta, som ni förstås kan förstora så ni kan läsa det som visas här:
LundKarta

Som ni ser ligger de flesta spelställen väldigt samlat!

Lite söderut ligger också arenan och Mejeriet.

Nu har de lagt in karta på deras instagram som ni hittar här om ni inte redan följer dem!

 

Babben Larsson, Johan Glans, Petrina Karlsson och Big Ben vann på Svenska Standupgalan

galan2013a

Fritte Fritzson och Marcus Johansson (den långe och korte till vänster på bilden) tar nu över stafettpinnen från Özz Nûjen (till höger).

Özz 13:e upplaga av Svenska Standupgalan bjöd på något av ”Greatest Hits”. Mårten Andersson var konferencier och har till höger om sig på bilden ”Årets kvinnliga komiker”, Babben Larsson. Dessutom blev Johan Glans ”Årets manlige”. De är ju såna som kan vinna alla år de uppträder, men båda har haft grymt år bakom sig och då är det dags att premiera dem igen!

Petrina Karlsson, skånekomikern, vann årets nykomling!

Till höger om henne står Tomas Bonderud för efter snart tio år vann Big Ben Standup! Var nog ganska strategisk att gå ut med tioårsjubileum så tidigt!

Årets Skrattstock vann P3:s program Humorhimlen LAB där många komiker får leka radio genom sketcher och sånt. Rickard Nerbe hämtade priset.

Priset ”Tändstickan” som delats ut av BungyComedy upphörde tydligen i samband med att tävlingen slutade.

Litet extrapris blev det till Årets oneliner som gick till Zinat Pirzadeh. ”Jobbar du fortfarande som personlig assistent? frågade jag min väninna som sa: Nej, det här är min nya kille!”

Uppträdde på galan gjorde Özz Nûjen, Magnus Betnér och Marika Carlsson samt Soran Ismail som bl a passade på att visa lite bilder när han var prisutdelare. Dessa fyra var roliga, inte minst Soran som ännu inte prisats på galan även om Mårten tycktes tro det.

Juryns hederspris – Big Ben på Södermalm i Stockholm
Utan denna klubb skulle den Tredje vågen av svensk standup aldrig varit möjlig. Sveriges äldsta rookieklubb har gett storheter som Björn Gustafsson, Petra Mede och Soran Ismail möjlighet att växa i en jordmån av nyfiken publik. Tio år efter starten är klubben lika vital som alltid och har utvecklat sitt koncept med engelska kvällar och improvisationshumor. Det är en ära att tacka Big Ben!

Årets skrattstock – Humorhimlen lab i P3
För att programmet kontinuerligt tar till vara Sveriges humortalanger. En plantskola där ståuppkomiker kan bredda sin humorkompetens med full kreativ frihet. Framtidshoppen frodas i Humorhimlen lab i P3!

Årets nykomling – Petrina Karlsson
Med perfekt känsla för humorns grammatik. 
Med Sveriges oemotståndligaste utstrålning.
 Med en humor som skickligt dansar lina över det otillåtna.
 Nu när vi äntligen så smått har börjat se henne i tv är det hög tid att ge priset som Årets nykomling plus 25.000 kr i prispengar till Petrina Karlsson!

Årets manlige komiker – Johan Glans
Han var redan allas favoritkomiker, spände bågen ytterligare och reste på en bejublad turné till samtliga fem nordiska länder. Med perfekt tajming och finslipad mimik klarade han det med bravur.

Årets kvinnliga komiker – Babben Larsson
Efter över tjugo år som en av våra allra vassaste komiker satte hon upp en bejublad föreställning om något hon vet mer om än någon annan: Sitt eget liv. Modigt, varmt och framförallt väldigt reoeligt! Babben behöver ingen idrottspsykolog för att vara bäst när det gäller.

Juryn bestod av av Özz Nûjen (juryns ordf), Lena Frisk och Elin Nordén (Malmö Comedy Klubb), Janne Westerlund (Stockholm Comedy Club), Cecilia Stenborg (Rubys Standup i Göteborg), Marcus Johansson och Fritte Fritzson (Klubben Oslipat i Malmö, Jönköping, Uppsala och Stockholm).

 

Lunds humorfestival närmar sig

Lunds humorfestival öppnas med en storslagen invigningsshow på Färs & Frosta Sparbank Arena, onsdag den 28/8 kl 18.30. Gästartister är Petra Mede, Jörgen Mörnbäck, Gunhild Carling, Lili La Scala, Fritte Fritzson och Emil Jensen och värdpar är Jansson & Wester tillsammans med husbandet Damn!

Sen fortsätter festivalen med roliga saker under torsdag till lördag. Många föreställningar på några olika platser. Bästa planeringen gör man med hjälp av deras app (kräver endast 10 MB). Sök efter Lunds humorfestival i smartphonen!

Jag kommer att vara där en hel del på fredagen och lördagen tack vare att jag medverkar i föreställningen Bakis i burkan på fredag  med Zinat Pirzadeh i huvudrollen. Jag har sett den några gånger, och den är rolig varje gång så den rekommenderas. Jag ska försöka se några andra föreställningar nu, och rapportera från festivalen men det blir inget som att vara på plats och skaffa ett humorband och då kunna se föreställningar till bra priser. Flera är helt gratis också!

Några höjdpunkter är t ex shower med dessa; Henrik Schyffert (han kör före oss på Stadshallen), Måns Möller ”Jävla pajas”, Jonas Gardell, Tobias Persson med ny show, Özz Nûjen testar inför nästa show och inte minst ett internationellt gästbesök av Bill Bailey. Ja, nästan bara killar men då får ni se föreställningen Ladies Night där medverkar fyra tjejer. Fast då missar ni ”Bakis i burkan”…  Shower med Kristoffer Appelquist och Martin Svensson är redan rapporterade utsålda.

Och Sissela Benn har en egen föreställning! Babben Larsson ståuppar i 50 minuter!

den här sidan hittar du länk till varje dag för sig samt en PDF med allt samlat. Då ser man att det ofta är sju föreställningar samtidigt!

Arrangörer är Anagram med Hipp Hipp-duon Anders Jansson och Johan Wester i spetsen.